Het klimaat

Het klimaat

De natuur, het klimaat, de bodemchemie en de hydrologie hebben elk een eigen rol in het functioneren van het klimaat. Het hoofdstuk schadevrije winvelden beschrijft al deze onderwerpen in onderlinge samenhang.


Verstoord

In de atmosfeer speelt CO2 een belangrijke rol bij de stijging van de temperatuur van de aarde. Op de lagere school hebben we allemaal al geleerd dat planten, c.q. gewassen, waaronder ook bossen, koolzuurgas: CO2, opnemen en zuurstof: O2, produceren, maar dat proces wordt al sinds het midden van de vorige eeuw, ernstig verstoord als gevolg van zeer grote mest verliezen naar de bodem, die intussen, toegenomen zijn tot gemiddeld 34% en 95% in een bijzonder geval. De mens en de dieren implementeren het omgekeerde proces, zij nemen O2 op en produceren CO2. 

In de afgelopen decennia was er veel weerstand tegen CO2 opslag in de bodem. De grote mest verliezen naar de bodem, die zijn ontstaan door de verlaging van de grondwaterspiegel, hebben ervoor gezorgd dat de omzetting van het koolzuurgas CO2 naar zuurstof O2 door de gewassen, gemiddeld met 34% ofwel ~1/3 is afgenomen.

Omzetting van koolzuurgas CO2 naar zuurstof O2

Dat is idioot veel, maar in Johannesburg, waar de laatste druppel uit de kraan kwam was de afname van de omzetting van CO2 naar O2 nog véél groter. De vele natuurbranden zijn ook niet ontstaan op plaatsen met hoge grondwaterstanden. Kennelijk hebben we geen goed referentie kader waardoor we massaal verkeerde beslissingen nemen. De introductie van de brekende schade, heeft als effect dat er geen enkel uitzicht meer is op de realisatie van het natuurdoel en de klimaatdoelstelling. Gelukkig kunnen al deze problemen, wél opgelost worden door schadevrije winvelden te gaan gebruiken, zoals ik in detail zal aantonen voor een hydrologie horizontaal en hellend.

Haast geboden

Daardoor werd het duidelijk dat er haast geboden is om met passend onderzoek, dat ik in dit webportaal presenteer, een invulling te geven aan schadevrije winvelden voor de winning van grondwater.

We kunnen zo niet verder

De actiegroepen, waaronder 1Greenpeace, Extinction rebellion, e.a. hebben groot gelijk als ze stellen dat we zo niet verder door kunnen gaan met onze planeet.

Maar het heeft weinig nut om actie te voeren als nog niemand het volledige overzicht heeft over het op te lossen probleem: het natuurdoel en de klimaat doelstellingen, waarvan we vooraf willen bewijzen dat ze hersteld zullen worden. Daar komt bij dat de kans groot is dat elk onderzoek faalt dat is gebaseerd op (2nieuwe) verdienmodellen, want in dat geval zullen de onderzoekers primair hun verdienmodel willen exploiteren.

Het onderscheid dat gemaakt moet worden bij het beperken van de mest verliezen naar de bodem is heel eenvoudig. Je wilt niet dat er mest verliezen ontstaan doordat het gewas g, de mest niet volledig op kan nemen.

Dit aspect van het probleem wordt beschreven door het assimilatie predicaat.

assimilatie curve

De software die ing. J.J. Bouwmans, van de Alterra groep onder leiding van prof. R.A. Feddes, heeft geschreven gaat uit van de Gemiddeld {Hoogste, Laagste, Voorjaar} Grondwaterstand. Deze waarden worden afgekort als {GHG, GLG, GVG} en kunnen met een grondboor bepaald worden. Daarbij hoort ook nog een bodemprofiel, dat wordt gekarakteriseerd door de gegevens over de korrelgrootte van de bodemlagen en het bergend vermogen voor bodemvocht dat zich via adhesie hecht aan de korrels. Het bodem profiel, is samen met de lengte van de wortels van het gewas g bepalend voor de vorm van de assimilatie curve, die afhangt van het bodemprofiel en ook van de gewasspecifieke parameters

g.{hh, h, l, ll}

Gelukkig zijn er veel gewassen met een vergelijkbare stofwisseling. Omdat de groei sterk afhangt van de fotosynthese en de gewasverdamping, is er ook een grote overeenkomst  tussen de assimilatie curve voor vele gewassen. Om die reden is de vorm van de assimilatie curve afgezien van wat aanpassingen, kenmerkend zeer veel (gids) gewassen.

Daarbij doet het niet ter zake of het om een landbouwgebied gaat of om een natuurgebied. De lengte van het wortelgestel is echter wel belangrijk voor de werkelijke schade.

Daarbij doet het niet ter zake of het om een landbouwgebied gaat of om een natuurgebied. De lengte van het wortelgestel van het gewas g, is echter wel belangrijk voor de werkelijke schade. Deze komt tot uitdrukking in de gewasspecifieke parameters:

g.{hh, h, l, ll}.


Bij de bepaling van de berekende schade verhoogt de drinkwatersector, alle GxG waarden, dus de gemeten waarde van de grondwaterspiegel, met de achtergrondverlaging. Dit komt er op neer dat de grondwaterspiegel h(x,y,t) verhoogd wordt met de constante achtergrondverlaging=c die een waarde heeft die gelijk is aan de winningsverlaging. Het programma van ing. J.J.M. Bouwmans berekent de werkelijke schade voor de GxG waarden die de grondwaterspiegel h(x,y,t) beschrijven.

De schade wordt voor g.l < hmv <= g.ll beschreven door de rechte lijn tussen {g.l, 0%} en {g.ll, 100%} derhalve is de schade functie:

S(hmv+c)=(g.l-(hmv+c))/(g.l-g.ll)

Voor c=0 is dit de werkelijke schade, de berekende schade wordt gecorrigeerd met een percentage p ~ c/(g.l-g.ll). De schade kan niet negatief worden daarom geldt: Sberekend = max (0, Swerkelijk - p).

Voor realistische waarden geldt: p ~ 0.20 / 0.25 ⇒ 80%.

Als de gemeten hoogte van de grondwaterspiegel op de hoogte van het maaiveld ligt, ligt hmv+c boven het maaiveld. De schade functie S accepteert zulke gegevens niet.

Het andere deel wordt beschreven door de overbemesting voorwaarde. Gedetailleerde landbouwvoorschriften, moeten er samen met gunstige groei omstandigheden, voor zorgen dat beide stellingen voldaan worden. Merk op dat het schade percentage dat de groep van prof. R.A. Feddes bepaalt, uitsluitend betrekking heeft op schade die volgens art. 7.18 waterwet verschuldigd is. Dat komt omdat prof. R.A. Feddes software gebruikt die de groei van de gewassen berekent op basis van een verwachte meteorologie.

De drinkwatersector, meet via het landelijk meetnet grondwaterkwaliteit, de som van de mest verliezen naar de bodem veroorzaakt door het predicaat, dat de afhankelijkheid beschrijft van de hoogte van de grondwaterspiegel, die de drinkwatersector moet voldoen, plus de mest verliezen die zouden kunnen ontstaan door overbemesting, bij de verwachte meteorologie omstandigheden, en voor het overige door de agrariërs voldaan moeten worden. De streefwaarde van 50mg/l beschrijft een residu dat via samenwerking tussen de drinkwatersector en de agrariërs voldaan moet worden. Bij elke doelstelling hoort een marge die beschrijft wat haalbaar is als beide partijen samenwerken om het doel te halen. Ik werk deze zaken nader uit bij de bespreking van het volledige overzicht.

  1. Anonymus: Greenpeace dreigt overheid met rechtsgang om stikstofbeleid, NOS nieuws
  2. De milieudoelstellingen van de overheid sturen de landbouw een meer extensieve weg op, één die het inkomen van boeren potentieel onder druk zet. Dat vraagt om nieuwe en aangepaste activiteiten, zogenaamde verdienmodellen, om het dreigende inkomensverlies op te vangen.

Toelichting: De

Vleugellam

Door de gijzelingen van de Kabinetten Rutte III en IV, mogelijk gemaakt door het verslechteringsverbod, dat volgens de logica hetzelfde is als een verbeteringsgebod, is de politiek in een toestand geraakt waarbij ze door nieuwe wetgeving, dacht niets meer te zeggen te hebben over de verdienmodellen van de natuurorganisaties, met als gevolg dat het ene na het andere bos versneld werd omgezet in heide. Nee er wordt geen heide aangeplant of aangelegd, de heide moet vanzelf komen, het bos wordt gekapt, de bodem wordt kaal geschraapt en ontdaan van de wortels, en het hout wordt verhandeld en van verbetering komt niets terecht.

Houtkap in Europa

In het radio programma Bureau Buitenland werd gesproken over de werkwijze van een houtkap maffia in het oosten van Europa. Het is zeker aantrekkelijk om houtkap, te combineren met de handel in CO2 emissie rechten. In Nederland zijn zelfs hele natuurgebieden verhandeld. Dit is een proces dat op grote schaal is ingezet, en het lijkt wel alsof de politiek door de gijzeling, zo verlamd is geraakt, dat ze zelf alle initiatief uit handen heeft gegeven, aan iedereen die zulke verdienmodellen binnen bereik kan krijgen. In elk geval is er onder de Nederlandse burgers, die geen toegang hebben tot zulke zaken die de overheid mogelijk maakt, hebben de burgers een zeer grote zorg over hun bestaanszekerheid en de beschikbaarheid van woonruimte, waardoor 30-ers die nog bij hun ouders in moeten wonen, terwijl de ecologen van de WUR en andere universiteiten de natuur in Kasteeltuinen e.a. versterken, en zich toeleggen op het uitgeven van vergunningen aan multimiljonairs die een optrekje in willen richten, in een natuurgebied, dat mogelijk wordt vergund door de private BIJ12 organisatie.

Hard en georganiseerd werken

Er zijn heel veel verschillende aanpakken van het 1natuur en het klimaat probleem mogelijk, en het betreft een zeer abstracte aangelegenheid. Als bovendien de oorzaak ook nog eens niet direct waarneembaar, is doordat je aan alles denkt zoals de winst of verdienmodellen, maar niet aan de hoogte van de grondwaterspiegel, dan kun je zomaar met een plan van aanpak komen waardoor het natuur en het klimaat probleem überhaupt niet meer realiseerbaar is. Om aanstaande onderzoekers de middelen te geven waarmee het probleem wel opgelost kan worden, besteedt het voorbereidend onderwijs de nodige aandacht aan het klassieke vak meetkunde, waardoor de leerling leert om hetgeen Gegeven is nader te onderzoeken, daarna moet er nagedacht worden over wat er Gevraagd wordt, om vervolgens het Bewijs te kunnen leveren. Dat moesten elektrotechnici ook al rond 1978 doen om grootschalige geïntegreerde schakelingen te kunnen ontwerpen. Het waren de iconen van dit vakgebied, prof. L. Conway en prof. C. Mead, die wisten dat we alle krachten moesten bundelen om dit vakgebied verder te kunnen brengen, want het ging om meer dan een eenvoudige uitbreiding van de elektronica. Specialisten van alle vakgebieden moesten kunnen samenwerken, om de techniek verder te kunnen brengen, en er mochten absoluut geen fouten gemaakt worden. Maar bij het herstellen van de natuur worden er al fouten gemaakt doordat de berekende schade kleiner wordt, terwijl er niets wordt gedaan aan de werkelijke schade. Dit heeft bovendien ook grote praktische consequenties, want als we vaststellen dat de drinkwatersector de grondwaterspiegel te veel heeft verlaagd om de transportverlaging mogelijk te maken, dan kunnen de agrariërs die verlaging niet opheffen zonder het beoogde transport onmogelijk te maken. of door de biologische landbouw te gaan gebruiken. Dit impliceert ook dat het verslechteringsverbod en de hele wetgeving die was bedoeld om de rechtspraak, de maatschappelijke sectoren en de kabinetten Rutte III en IV te kunnen gijzelen, geen ander nut heeft dan het verwerven van extra inkomsten en niet helpt om de natuur te herstellen.

Bovendien weten we nu ook dat het niet ter zake doet dat Greenpeace, Extinction Rebellion en anderen protesteren. Ik vindt het belangrijk om dit onderwerp expliciet te maken. Het is belangrijk dat de onderzoekers die het aangaat leren wat je moet doen om een geldig Bewijs te kunnen leveren om met zekerheid de natuur te kunnen herstellen. Er zijn leermeesters nodig die niet alleen over geitenpaadjes praten. De problemen moeten opgelost worden. De techniek die daartoe nodig is, wordt geïntroduceerd in het volledige overzicht en wordt nader uitgewerkt in de wetenschappelijke methode, en de hydrologie voor het geval horizontaal en hellend. Daarmee wordt zowel het natuurdoel en een belangrijk deel van de klimaat doelstelling gerealiseerd. De winvelden zijn in staat om de werkelijke schade tot een minimum te beperken, daarbij heb ik ook opgelet dat ze voor een hydrologie hellend, de zeer schadelijke doorgaande trend kunnen omkeren, zonder aanvoer van gebiedsvreemd water.

Ik wil zo spoedig mogelijk een groep onderzoekers samenstellen om dit zo belangrijke onderwerp voor onze kinderen en kleinkinderen ook echt te realiseren.

  1. K. van Zomeren en W. Reppel, De grote droogte in waterland, A.W. Bruna, ISBN 90 229 5269 X D/1980/0939/91
  2. Johan Frederik Lodewyk Schröder, Over de meetkundige bepalingen, Volume 1, Uitgegeven door de eerste klasse van het Koninklijk Nederlands instituut van wetenschappen, letterkunde en schone kunsten, Amsterdam, C.G. Sulpke, 1835