Wetenschap is een puzzel

Prof. D. Lohse beschrijft de problematiek van het wetenschappelijk onderzoek: 1Wetenschap is een puzzel, maar dan een complexe. Je hebt nog lang niet alle stukken op tafel en de stukken die je hebt kunnen vals zijn omdat ze gebaseerd zijn op verkeerde metingen of berekeningen… Je ziet de oplossing van de puzzel pas als je het volledige overzicht hebt… Hard en georganiseerd werken ligt ten grondslag aan de oplossing van een buitengewoon probleem. Talent is niet genoeg. 

  1. D. Lohse, Kijk, luister, en sta open, Campus 1, Mei 2020.

Het dilettantisme

Ik wil beginnen met welgemeende excuses aan iedereen, waaronder ook de agrariërs die ten onrechte te horen kregen dat zij hun bedrijf op moesten geven en ook degenen van wie huis en haard nu in vlammen is opgegaan, of is weggevaagd vanwege overstromingen.

Wie gebruik maakt van een duidelijke en consequent doorgevoerde naamgeving, en z'n doelen goed omschrijft, kan wetenschappelijk onderzoek met veel plezier en gemak vormgeven, óók als meerdere wetenschappelijke vakgebieden samenkomen in één probleem.

Hydrologen zijn zich nooit bewust geweest van het feit dat de Laplace voorwaarden, die veronderstellen dat het onderliggende systeem: lineair, plaats (x,y) en tijd (t) invariant en stabiel is, niet geldig zijn bij winning op een groter schaal R, met R > ρ, waarbij ρ ≈ 3D, de schaal is van het systeem van watervoerede lagen, waarbij D de effectieve dikte van dit systeem is.

In plaats daarvan gedraagt de watervoerende laag zich als een halfgeleider, waarvan iedereen bepaalde eigenschappen goed kent:

  • Een megafoon werkt niet, als je niet op het knopje drukt.
  • Met een mobile telefoon kun niet bellen als de accu leeg is.

Karakteristiek bij beide voorbeelden is de aanvoer van energie, waarbij een passief systeem, een overgang maakt naar een actief systeem. In de hydrologie is het de neerslag die het systeem voedt, maar aan de neerslag zit geen knopje. Dat maakt het ook in de hydrologie mogelijk dat er een versterking op kan treden. Dit werd zo vreemd gevonden dat een onderzoeker, die op het punt stond om een grote ontdekking te doen, werd ontslagen. Het zal blijken dat het dilettantisme door dit soort acties, een nog steviger greep heeft gekregen op het vakgebied der hydrologie, met als gevolg dat het klimaat probleem nagenoeg niet meer oplosbaar is.

Merk op dat een watervoerende laag weerstand en berging biedt, maar ook een potentiaalveld opspant, net als een halfgeleider. Anderzijds worden de differentiaal vergelijkingen, gebruikt om grondwaterformules af te leiden alle opgesteld met behulp van de Laplace voorwaarden.

Vanwege die fundamentele verschillen mogen grondwaterformules en de tijdreeksanalyse, de belangrijkste gereedschappen van de hydroloog, niet toegepast worden om grootschalige water winvelden te ontwerpen. De implicatie daarvan is dat een geheel andere manier van denken nodig is om winvelden te ontwerpen waarbij de hoogte van de grondwaterspiegel, voor alle (x,y) en (t) niet, of nauwelijks verandert, als gevolg van winning van water. Het is belangrijk om met een gecoördineerde actie zo snel mogelijk hoogkwalitatieve water winvelden mogelijk te maken. Dat kan het beste door het intellectuele eigendom op een passende manier te  beschermen.

  1. Klemes, V., 1986. Dilettantism in hydrology. Water Resources Research, vol. 22, nr. 9, p. 177-188

Hoogkwalitatieve winvelden

Als de gereedschappen van de hydrologen niet werken, wat moet je dan doen om hoogkwalitatieve water winvelden te maken? Met die vraag heb ik lang zitten worstelen, totdat ik het wist. Als we een AI systeem koppelen aan een winveld, dan kan in nagenoeg alle gevallen de hoogte van de grondwaterspiegel hersteld worden zonder dat er een merkbare schade ontstaat aan:

  1. de natuur,
  2. de landbouw,
  3. het winveld en
  4. het klimaat.

Dit is mogelijk omdat er nauwelijks veranderingen optreden in de chemische en de fysische processen in de bodem en de atmosfeer, als we water winnen zonder de grondwaterspiegel te verlagen.

Altijd goed

Zo'n AI systeem kan z'n werk doen, zonder al te veel voorkennis over de samenstelling van een gelaagde bodem. Dat is een groot voordeel omdat grondwaterformules, en de vergunning verlening, veronderstellen dat de hydrologie tot op detail niveau bekend is. Als de hydrologie hellend is, ontstaat bij winning van water altijd een doorgaande trend [1], die het AI systeem, door goed om te gaan met de  balans tussen het aanbod van hemelwater, de vraag naar winbaar water, ongedaan kan maken en het spreekt voor zich dat zo'n AI systeem er zelf voor zorgt dat er geen nieuwe doorgaande trend zal ontstaan.

  1. A.R. van Amstel, A.C. Garritsen, H.L.M. Rolf, Verdroging van Natuur en Landschap in Nederland, Deelrapport Hydrologie, februari 1989

Interactie met de groei

Gewassen in natuur of landbouwgebieden hebben nutriënten, water en lucht nodig om te kunnen groeien. Daarbij maken ze gebruik van een kolom bodemvocht die zich hecht door adhesie aan de bodem, en een exponentieel afnemende hoeveelheid bodemvocht bevat naarmate de afstand tor de grondwaterspiegel groter wordt. Deze kolom vocht heeft een enorm groot oppervlak gemeen met de bodemlucht. Daardoor kunnen nitrificerende bodembacteriën, onder geleide van de zuurgraad, de pH, mest maken in uit bodemlucht de onverzadigde zone om een bos te laten groeien. Als de grondwaterspiegel te laag staat, ontstaat een assimilatie verlies in dat geval is er te weinig water ten opzichte van nutriënten.

Daardoor is het mogelijk dat mest van een andere oorsprong, zoals stalmest, of als we even een sprong naar een ver ververleden maken, mest van Dinosauriërs wordt toegevoegd, zonder dat dit gevolgen hoeft te hebben voor de uiteindelijk gerealiseerde mestgift.

Als deze te hoog staat ontstaat een osmose verlies, waardoor aardappels en gras gaan rotten. In dat geval breken rotting bacteriën het gewas, dat op dat moment met z'n wortels niet meer in contact staat met bodemlucht, het gewas af, waardoor methaan gevormd wordt. In WO II werd dit gebruikt om te koken en de lamp te branden.

Samenvattend hebben gewassen bemest bodemvocht nodig. Dit stelt eisen aan de waarde van de grondwaterspiegel hmv ten opzichte van het maaiveld, waar de gewassen wortelen. De vorm van het landschap, denk aan de duinen en alle andere landschapstypen, wordt in belangrijke mate bepaald doordat gewassen, zoals helmgras, het landschap gevormd hebben, via de vruchtbare brug tussen de plaats waar ze wortelen, naar de grondwaterspiegel, als beschreven.

Hierdoor zijn winvelden, met een AI systeem dat voor alle (x,y) en (t) kan reageren op de feitelijke situatie, veel beter dan winvelden, die zijn ontworpen rond een pompput met behulp van grondwater formules en de tijdreeksanalyse, die niet toegepast mogen worden.

Onverwachte instabiliteit

In 2018 is een assimilatie verlies (mest verlies naar de bodem als gevolg van de verlaging van de grondwater spiegel door waterwinning) opgetreden van 95% die te groot was om te negeren bij de 3e grote aanpassing van het winveld te Manderveen.

Duidelijk te herkennen, bij dit winveld, dat wordt gekenmerkt door een hydrologie hellend, is de driehoekgolf in het verloop van de grondwaterstand op een opvallend grote afstand van de 4 winputten die op één lijn 'quasi loodrecht' op de stromingsrichting zijn geplaatst. De oscillatie ontstaat doordat de pompputten de 'kwelkraan' bedienen via een meekoppelling.

In de elektrotechniek wordt in zo'n geval gesproken over een relaxatie oscillatie. Het probleem van deze oscillatie is dat deze de kwelkraan open zet terwijl het juist nodig was om het kwelwater te bergen als beginvoorraad voor het volgende groeiseizoen. Door dit mechanisme, dat karakteristiek is voor het ontwerp van het winveld, ontstaat een groot assimilatie verlies van 95% van de mestbehoefte van de mais. Pas in 2024 wordt het duidelijk dat de zuivering installatie het veel te grote assimilatie verlies, dat wordt veroorzaakt door het inadequate ontwerp van het winveld, niet aan kan. Het bestaan van dit soort foute ontwerpen is een directe consequentie van het dilettantisme.

Dit kan niet gebeuren bij winvelden gebaseerd op AI.

95% van de maisoogst is onnodig verloren ging. Dit is onmogelijk bij winvelden met AI.

Winvelden met dit soort verrassingen kwamen steeds vaker voor, maar er was geen hydroloog die wist wat er gedaan moest worden.

Minder gewasverdamping

Hierdoor ontstaat verdroging die kan overgaan in woestijnvorming. Een op AI gebaseerd water winveld, zal de grondwaterspiegel herstellen tot z'n oorspronkelijke waarde. Daardoor worden de schadelijke effecten wegenomen.

Minder bewolking

Door de verminderde gewasverdamping zullen er ook minder wolken ontstaan. Daardoor is er ook minder schaduw, en versterken de schadelijke effecten zich nog meer door deze tweede meekoppelling. Waar grondwater sterk plaatsgebonden is, verspreid dit effect zich op een grote schaal. We hebben nu al het punt bereikt dat door al deze effecten extreem weer ontstaat, gekenmerkt door natuurbranden en overstromingen.

Er is een tendens om draconische maatregelen te nemen om de opwarming van de aarde tegen te gaan, maar door oorzaak gevolg betrekkingen te volgen kunnen we heel gericht maatregelen nemen die een belangrijke oorzaak wegneemt.

Kleinere omzetting van CO2 naar O2

De stofwisseling van de gewassen vormt een deel van de kringloop van het leven, waarin koolzuurgas CO2 wordt omgezet naar zuurstof O2, dit proces verloopt optimaal als de groei van de gewassen optimaal verloopt. De op AI gebaseerde winvelden maken het mogelijk om deze omzetting weer op peil te brengen.

Perspectief voor de EU

Door het intellectuele eigendom van op AI gebaseerde winvelden bij de EU te leggen is het mogelijk om met een coalitie van landen de ontwikkeling van AI gebaseerde winvelden flink te versnellen. Daardoor zijn alle grote problemen die samenhangen met de winning van water opgelost.

Migratie

Potentiele immigranten ontvluchten hun land vaak om in de EU aan een betere ontplooiing van de eigen vooruitzichten te werken. Het is algemeen bekend dat een zeer grote bevolkingsgroei wordt verwacht in Afrika. Migratie is echter veel beter beheersbaar als (de bewoners van) het land van herkomst zien dat zij in eigen land kunnen werken aan hun eigen toekomst en die van hun familie en hun kinderen. Goede water winvelden zijn een voorwaarde voor zo'n betere toekomst. Dat geldt voor ontwikkelingslanden maar ook voor de EU, Canada, Australië, Azië, India en 'last but not least', ook de USA.

Stikstofdepositie

Toen de stad Hoogeveen zijn naam kreeg, was er al sprake van zure regen, die tegenwoordig stikstofdepositie wordt genoemd.

Een gelijke hoeveelheid stikstof ''uit de lucht'' kwam, in Hoogeveen en ook in de buurtschap Lage Venen gelegen bij Veeningen terecht, daarbij ontstond één hoogveen en meerdere lage venen. Door de passage van het grondwater van de source, het hoog gelegen hoogveen, naar de drain, de laag gelegen lage venen, door een zone met denitrificerende bodembacteriën, ontvangen alle lage venen kristalhelder grondwater. De kwaliteit van de biotoop van het aan een grondwaterscheiding gelegen hoogveen wordt echter gekenmerkt door de stikstofdepositie.

Hieruit blijkt dat de kwaliteit van het water in de verzadigde zone, dus onder de grondwaterspiegel, erg belangrijk is voor de kwaliteit van de biotoop. 

Bij praktische toepassingen zijn we geïnteresseerd in het gelijktijdige effect van

  1. hoogkwalitatieve winvelden en
  2. de depositie van stikstof.

Omdat de stikstofdepositie geen invloed heeft op 1. is het totale resultaat te berekenen uit 1. en 2. Daarom spelen Kritische Depositie Waarden, geen enkele rol bij het herstel van natuurgebieden. Dat wil zeggen dat het hoogveen en het laagveen in verhouding dezelfde eigenschappen blijven houden. Ik vind het aanmatigend om te zeggen dat laagveen betere eigenschappen heeft dan hoogveen, maar als er sprake is van een assimilatie verlies van 95%, dan valt dat wel op, omdat gewassen, c.q. planten daar veel last van hebben. Dit resultaat is in overeenstemming met de al lang bekende OBD lesstof van de natuur verenigingen, waar ik nu helaas niet meer naar kan verwijzen.

Verslechteringsverbod

Het kabinet Schoof wil niet alleen kijken naar verslechtering van de biotoop van het leven door stikstof depositie, maar ook naar de mogelijkheden om deze biotoop te verbeteren.

Wie goed kijkt [1,2] ziet dat er sprake is van angst waardoor de waterleiding bedrijven, geneigd zijn om in verband met het dilettantisme [3], onschuldige agrariers, te veroordelen.

Het is de fameuze Britse onderzoeker [3], George Boole die de logica, waaronder ook het dan en slechts dan predicaat, tot in detail uitgewerkt heeft, en bovendien heeft toegepast op onderwerpen die nauw verwant zijn aan het herstel van de natuur. Het is onbegrijpelijk  dat de Wageningen Universiteit met haar hulpjes, zich helemaal gefocust heeft op de verslechtering van de natuur.

  1. De waterman
  2. Frentz
  3. Wikipedia, George Boole.

Het gebod om iets goeds te doen

We gaan uit van de logische expressie:

A & B             Er geldt:

als A=waar is en B=waar dan is het resultaat waar.

Wat in het voorgaande is uitgeschreven, is echter nog maar 'de helft' van de waarheid. We krijgen een dan en slechts dan beschrijving, door óók de complementaire logische expressie te voldoen:

¬(¬A I ¬B)    dit geld als:

¬A=waar is of ¬B=waar is, dan is het resultaat ¬ waar.

Er geldt daarom ook A & B ¬(¬A | ¬B). Stel dat A en B een verbetering beschrijven dan zijn ¬A en ¬B een verslechtering van A respectievelijk B, terwijl het geheel een verbod is op een verslechtering van A | B, hetgeen logisch hetzelfde is als iets goeds doen voor A & B.

Als we iets goeds doen, dan beïnvloeden we een voorwaarde, zoals bijvoorbeeld het assimilatie predicaat, zodanig dat het goeds vanwege de dan en slechts dan eigenschap, gerealiseerd zal worden.

Alle logische functies worden, om een robuust ontwerp te kunnen maken dat op grootschalige geïntegreerde schakelingen met de zojuist getoonde Complementaire logica samengesteld. Het belang daarvan volgt mede uit de volgende opmerkingen:

  1. Deze afleiding is geldig voor een willekeurig aantal argumenten, A, B, C, ....
  2. De duale variant van de generieke stelling dat de natuur niet mag verslechteren is onwerkbaar.

In dat geval moet er iets goeds gedaan worden voor alles. Dan weet je niet waar je moet beginnen om de biotoop van het leven te herstellen.

Of wellicht weet je het juist wél, want alle planten en dieren hebben in de biotoop van het leven bereikbaar water nodig.

Stroothuizen opnieuw hersteld

Het oostelijke gedeelte van Twente wordt doorsneden door de Dinkel. Dit riviertje drukt zulk een bijzonder stempel op het landschap, dat de naam "Het land van de Dinkel" [1] ten volle gerechtvaardigd is.

Zo begint Willem H. Dingeldein z'n prachtige boek dat vanwege de grote vraag, in maar liefst in 3 drukken is uitgegeven.

De derde druk bevat bovendien een plan om het natuurgebied Stroothuizen, een natte Twentse Heide, in de omgeving van Denekamp (nu Dinkelland), te herstellen. Marjon de Boo [2] heeft deze werkzaamheden uit 1960 in 1996 in detail beschreven in een mooi boek, Uitgegeven door: VEWIN, WMO, en Groep Midden Betuwe, in samenwerking met Kiwa NV.

De Waterleiding Maatschappij Overijssel (WMO), had rond 1960, toen er nog niets bekend was over dilettantisme, een winning van drinkwater gerealiseerd aan de Rodenmorsweg.

  1. M. de Boo, Luisteren naar het Landschap, Het herstel van een natte Twentse Heide.

Nu heeft nagenoeg elk huishouden een Slimme Elektriciteitsmeter, dit impliceert dat hoogkwalitatieve, op AI gebaseerde winvelden, al enige tijd goed realiseerbaar zijn. Als zulke winvelden op industriële schaal geproduceerd worden, zullen de gehate compensatie vergoedingen, met bijbehorende mest verliezen, snel tot het verleden horen.

Het betreft hier het natuurgebiedje Stroothuizen, in de omgeving van Dinkelland. De drinkwaterwinning ligt op een maaiveld hoogte bij de drain aan de Rodenmorsweg op 24m als aangegeven in de afbeelding, tegenover de Riool Water Zuiveringsinstallatie (RWZI). Het natuurgebied Stroothuizen is de source, gelegen op 27m. In zo'n geval ontstaat een doorgaande trend en vaak ook een onverwachte instabiliteit, net als in Manderveen.

Aan de schets van het winveld, zijn cirkels toegevoegd met een radius ρ ≈ 3D, die maatgevend is, voor de schaal ρ van het winveld met een watervoerende laag met een effectieve dikte D. Door het aantal cirkels te tellen krijgen we een indruk van de maximale versterking van de onbalans tussen aanvoer van hemelwater en de vraag naar drinkwater. Ik heb ook nagedacht over een sloten patroon (blauw) dat vanuit het omleidingskanaal, water aan zou kunnen voeren, maar bij het zien van de balgstuw bij het begin van het omleidingskanaal en de grote stuw stroomopwaarts vanaf Stroothuizen, was het al snel duidelijk dat een betrouwbare aanvoer van water langs die weg geen optie zou zijn, bovendien loopt de Dinkel door Lage in Duitsland en de Duitsers hebben met Nederland afspraken gemaakt over de levering van een minimaal debiet water via het omleidingskanaal.

Het is echter helemaal niet nodig om de biotoop van de natte Twentse Heide, te herstellen, mits het waterleiding bedrijf altijd gebruik maakt van een winveld gebaseerd op AI.

Let echter op, in de 60-er jaren van de vorige eeuw was een op AI gebaseerde waterwinning geen optie, omdat de grootste computers, mainframes waren van IBM waren met geheugens van 1M Bytes. De programma's moesten met grote dozen met ponskaarten geprogrammeerd worden in Cobol, Algol, of PL1. De bekende hydroloog van de TU Delft, prof. C. Van den Akker weet daar nog alles van. Alle apparatuur was opgesteld in grote computercentra.

De compensatie vergoeding

Agrariërs moeten de komst van een water winveld gedogen. In ruil daarvoor moeten de waterleidingbedrijven volgens art. 7.18 waterwet, een compensatie vergoeding afdragen, ter grootte van het assimilatie verlies genormeerd op de gewasopbrengst van het perceel. Dit is een faire, procedure. Het enige bezwaar is dat die vergoedingen zeer kostbaar kunnen zijn voor een waterleidingbedrijf. Een winveld gebaseerd op AI zorgt ervoor dat niet alleen de compensatie vergoeding naar nul-gaat, maar ook de (mest) verliezen naar de bodem, waardoor het waterleidingbedrijf zeer goedkoop kristalhelder water kan winnen, ook als er in het verleden al een doorgaande trend was ontstaan. Het kan echter wel enige jaren duren voordat de grondwaterspiegel weer geheel hersteld is. In polder gebieden is men vaak aangewezen op de bemaling van de polder om osmose verliezen te voorkomen.

Biotoop van het leven

De bekende [1] natuur onderzoekers Koos van Zomeren en William Reppel schreven al in 1980 over de problemen met de biotoop van weidevogels: De regenwormen worden onbereikbaar. Het grootste euvel is ongetwijfeld de diepte ontwatering. Deze auteurs benoemen de doorgaande trend, die veel overeenkomsten heeft met de globale potentiaal in het winveld, niet expliciet, maar wel de gevolgen ervan. Die overeenkomst is niet perfect, vanwege neerslag N (t), die zorgt voor voeding, Het was al wel bekend dat de grondwaterspiegel op grote schaal lagere waarden had gekregen en dat dit vergaande effecten heeft, op de biotoop van het leven: Al wat groeit en bloeit en ons altijd weer boeit.

  1. K. van Zomeren en W. Reppel, De grote droogte in waterland, A.W. Bruna, ISBN 90 229 5269 X D/1980/0939/91

Natuurbescherming

In het boek dat Marjon de Boo geschreven heeft, is ook opgenomen de toenmalige zienswijze van de Waterleiding Maatschappij Overijssel WMO: (nu Vitens).

Er is, doordat men zich niet de vraag stelde hoe het kon dat planten / gewassen groeien, de indruk ontstaan dat een waterwin veld goed beschermd zal worden, door met natuurbeschermingsorganisaties, goede contacten te onderhouden. In het hoofdstuk assimilatie zal blijken dat die opvatting naïef is en het dilettantisme heeft gevoed, waardoor het belang van de waterleidingbedrijven zelf, de biotoop, het klimaat, en de beheersing van extreem weer op ongekende wijze is geschaad en het dilettantisme nooit zal verdwijnen.

Men ging grondeigenaren zoals het Overijssels Landschap of Staatsbosbeheer blindelings vertrouwen. Daardoor werd de oorzaak van de respons van het hydrologisch systeem onvoldoende in detail bestudeerd.

"Uneken: Binnen WMO ging het idee leven dat als je van de andere partij hun problemen beschouwt als reële problemen, terwijl zij op hun beurt ook jouw problemen onderkennen, dan kom je samen veel verder dan wanneer je elkaar als opponent beschouwd. Dit inzicht heeft ons een heel eind verder gebracht."

Het waterleidingbedrijf moet echter, in natuur, landbouw en stedelijk gebied een winveld realiseren dat voldoet aan de eisen die het assimilatie predicaat stelt. Doordat de groei in een gematigd klimaat, in het teeltseizoen gerealiseerd wordt zal de grondwaterspiegel in de jaarcyclus op en neer gaan als gevolg van het proces van assimilatie met bijbehorende gewasverdamping.

Omdat er in het teeltseizoen meer water nodig is om de gewassen te laten groeien, moet deze bij winning zo min mogelijk verlaagd worden. Als je niet alleen water wegneemt, maar ook vasthoudt, kun je de de natuur blijvend herstellen. Om dat doel te bereiken is het niet nodig om grond af te graven, leem aan te voeren of de landbouw te extensiveren.

Deze eenvoudige regels zijn typisch voor een wetenschappelijke aanpak, en de realisatie ervan vergt vakkennis, en het heeft niets van doen met het wel of niet vertrouwen van natuurbeschermingsorganisaties.

Hiermee zijn de belangrijkste puzzelstukjes, alle op tafel gekomen, waardoor we weten wat de huidige stand van de wetenschap is. Daarbij heb ik me met opzet beperkt tot de hoofdlijnen. Om te kunnen begrijpen hoe alles met elkaar samenhangt, verdeel ik het Nederlandse jaargemiddelde van de neerslag Ngemiddeld met een waarde van 0.8 m/jaar, in 3 gelijke delen, en gebruik ik een porositeit van de bodem van 1/3 in alle voorbeelden. Dit geeft:

N{winbaar, assimilatie, kwel} = {0.8, 0.8, 0.8}.

Bovendien reken ik met een gewonnen debiet Q = N A met A het areaal van het winveld. De Wageningen Universiteit wil de problemen van de waterleidingbedrijven oplossen met allerlei aanvullende om water vast te houden, die redelijk goed werken bij het kweken van potplanten, zoals het inbrengen van champignon aarde om water vast te houden. Dat werkt nauwelijks bij een bestaande bodem, omdat we willen dat het totaal beschikbare porie volume groter wordt, om extra water te kunnen bergen.